Suvremeni energetski sustavi. 

Facebook Gplus
formats

U Kanfanaru niče najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

Na šest tisuća metara četvornih zemljišta u Kanfanaru umjesto maslina i grožđa do kraja godine će početi ‘rasti’ prvi solarni kilovati. 
Prema najavama, trebala bi to biti solarna elektrana snage 1 MW, najveća u Hrvatskoj.
Investitor je tvrtka Solar, odnosno Petrokov, koja je nedavno potpisala i ugovor s kompanijom Sharp, čiji će se fotonaponski moduli koristiti u ovom postrojenju.
U Kanfanaru su započeli pripremni radovi, što nam je potvrdio i načelnik općine Sandro Jurman.
- Izuzetno sam zadovoljan investicijom obzirom da je riječ o obnovljivim izvorima energije. Investitor je podmirio sve obveze prema općini, glavni projekt je potvrđen i mislim da bi do konca godine solarna elektrana trebala proraditi. Obzirom da Općina Kanfanar ima izuzetno stimulativne cijene komunalnih doprinosa nismo imali potrebe davati posebne olakšice. Osim tih 1 MW na šest tisuća metara četvornih, investitor je već započeo razgovore i o proširenju, tako da bi Kanfanar uistinu mogao postati prava tvornica struje, rekao nam je Jurman.
Podsjetimo, tvrtka Petrokov je u lipnju u rad pustila solarnu elektranu jakosti 400 kilovata u svojoj tvrtki u Svetoj Klari kod Zagreba. Vrijednost investicije je devet milijuna kuna i to je, za sada, najveća izgrađena sunčana elektrana u Hrvatskoj. Godišnje će moći proizvesti 400 tisuća kilovatsati, što je dovoljno za godišnju potrošnju energije za 130 kućanstava. (I:ipress.hr, F:istranews.in)
Home Solar U Kanfanaru niče najveća solarna elektrana u Hrvatskoj
© Web by Dim Dam Dus d.o.o. (c) Soltech d.o.o.