Suvremeni energetski sustavi. 

Facebook Gplus

O nama

Soltech je 1990. godine osnovao Zlatko Bukovac s ciljem razvoja solarnih tehnologija i plasiranja solarnih ćelija. Jedna od prvih aplikacija fotonaponskih ćelija tvrtke Soltech bile su solarne svjetiljke proizvedene u Kini za europsko tržište. Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj, uslijed okolnosti nepovoljnih za djelovanje u baznoj području, tvrtka preuzima distribuciju plinskog programa Junkers u Hrvatskoj.

U suradnji s Institutom Ruđer Bošković tvrtka prijavljuje više tehnoloških rješenja u poboljšanju efikasnosti fotonaponskih ćelija za proizvodnu liniju amorfnog silicija koji koristi tvrtka Solarne ćelije d.o.o. u Splitu. 2002. godine Soltech stvara prve hibridne solarne termičke kolektore s tvrtkom Thermosolar Gmbh koja je jedan od najvećih proizvođača termičkih kolektora u Europi, i to tako da aplicira prozirne fotonaponske ćelije iz amorfnog silicija kao pokrov termičkim kolektorima.

U 2004. godini tvrtka prijavljuje novi proizvod – zrcalni koncetrirajući fotonaponski modul koji korištenjem jeftinijeg zrcala smanjuje količinu skupih fotonaponskih modula za istu dobivenu snagu modula. Na taj način više nije ograničavajući faktor maksimalna veličina modula, koji postaju danas sve veći.  2009. godine Soltech  radi na europskom projektu WP6/WP7  koji se bavi opskrbom električne energije u ruralnim podučjima te optimalizacijom fotonaponskih sustava.

Soltech otvara i nove projekte iz područja iskorištenja biomase u vidu proizvodnje energenata (Kogeneracija iz šumskog otpada veličine 1Mw, te nova tvrtka Pelet gupa).  Do sad je naručeno i izrađeno nekoliko tehno-ekonomskih studija za proizvodnju električne energije iz biomase za različite naručitelje iz inozemstva Istra Benz Slovenija, FIS Bosna i Hercegovina ,Trebio Canada, EETEK Mađarska, KELAG Austrija, kao i niz domaćih Tvrtki, Lika –Energo Eko Udbina, Lika Pelet Gospić. Osim tehno-ekonomskih analiza, tvrtka izrađuje i kompletnu projektnu dokumentaciju i vrši izgradnju kogeneracijskih postrojenja po sistemu ključ u ruke. Tvrtka Soltech do sad je projektirala, izgradila i pustila u pogon nekoliko postrojenja u inozemstvu (za ISTRA BENZ Briketiranje i peletiranje, FIS BiH peletiranje, LIKA PELET u izgradnji).

Zlatko Bukovac, inženjer strojarstva i brodogradnje, prve radne dane započeo je u tvrtci Bauknecht u Njemačkoj, nakon čega 1984.g. na poziv odlazi u Zagreb u tvrtku Rade Končar u Institut za razvoj solarne tehnologije. Prvo njegov zadatak bio je rad na konstrukciji temičkih kolektora koje uvodi u redovnu proizvodnju tvrtke Končar, da bi se kasnije usmjerio prema vođenju razvoja i odabira tehnologije za proizvodnju fotonaponskih modula. Kako u Europi osim laboratorijskih i istraživačkih praktički nema fotonaponskih tehnologija, odlučuju se za američku tehnologiju amorfnog silicija tvrtke Chronar s kojom rade prvu joint venture tvornicu u Splitu, tada jednu od tek četiri u svijetu. Tvrtka Chronar šalje ga na doškolovanje u Princeton, SAD, prvo u nizu specijaliziranih školovanja za tehnologije fotonaponskih ćelija i management. Tvornicu Solarnih ćelija Split, kapaciteta 1,5 Mwp, otvara 1988.g., kada u Njemačkoj još nema ozbiljnog proizvođača, a zatim počinje stvarati prodajnu mrežu solarnih modula po cijelom svijetu od Novog Zelanda, Kanade, Njemačke, pa sve do Južnoafričke Republike. Radio je i na prvom većem svjetskom projektu fotonaponskog postrojenja za desalinizaciju zemljišta oko Eufrata i Tigrisa u Iraku, veličine 228 wp, financiranog od Svjetske banke, te prvoj fotonaponskoj katodnoj zaštiti naftovoda u Iraku.

1990. godine osniva tvrtku Soltech uz koju vezuje svoj daljnji rad na srodnim područjima.

Kako je Soltech sjedište ISES Hrvatska (Internacionalna asocijacija za solarnu energiju), redovit je na svim kongresima i work shopovima vezanim za obnovljive izvore energije u regiji. Aktivan je u Sekciji za solarnu energiju pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Home Tvrtka O nama
© Web by Dim Dam Dus d.o.o. (c) Soltech d.o.o.